Soja, bezpieczny suplementSoja, bezpieczny suplementFitoestrogeny to ogólna nazwa roślinnych związków chemicznych wykazujących słabe działanie estrogenie. Należą do nich głównie izoflawonoiy (np.. sojowe) i lignany (np. z siemienia lnianego, orzechów, jagód). Soja, bezpieczny suplement: Korzyści z soi wynikają z faktu, iż jest ona naturalnym produktem i może być ona stosowana przez kobiety przez długi okres czasu, bez żadnego ryzyka. Fitohormony sojowe (genisteina i daidzenina) są substancjami wielokierunkowym działaniu przeciwnowotworowym. Dane epidemiologicznej eksperymentalne jednoznacznie sugerują korzystny wpływ diety bogatej w fitoestrogeny na dobrostan psycho-fizyczny kobiety, jej wygląd estetyczny, a przede wszystkim na udział fitoetrogenów w prewencji raka piersi. Chemiczna struktura izoflawonów sojowych jest bardzo podobna do struktury kobiecych estrogenów. Izoflawony (genisteiny i daidzeniny), mimo iż łagodniejsze w działaniu niż estrogeny ludzkie, są również skuteczne. W wyniku swego łagodnego działania i podobieństwa do podstawowej struktury estrogenów:
Obecnie powszechnie wiadomo, że bardzo wysokie lub bardzo niskie stężenie estrogenów we krwi może spowodować poważne problemy zdrowotne, jak np. nabrzmienie piersi (napięcie sutkowe) i syndrom przedmenopauzalny. Gdy zawartość estrogenu przewyższa zawartość progesteronu, dochodzi do zwiększenia ciśnienia na tkankę gruczołów piersiowych macicy, powodując bolesność piersi, nadwrażliwość brodawek sutkowych oraz nieregularne i bolesne menstruacje, zatrzymywanie płynów, bóle głowy i inne zaburzenia. Powyższe objawy mogą dotyczyć kobiet w okresie przedmenopauzalnym, w każdym wieku i wystąpić wówczas, gdy istnieje duże stężenie oraz przewaga estrogenów estrogenów organizmie np. w wyniku przyjmowania środków antykoncepcyjnych. Soja w okresie menopauzy: Stosowanie soi, a w szczególności izoflawonów (genistein i daidzein), jest prawdziwą alternatywą dla HTZ i bardzo korzystnym rozwiązaniem dla wielu kobiet, które nie chcą lub nie mogą stosować hormonów zwierzęcych. |