Mimo iż oregano pospolite występuje naturalnie w Europie północnej, było ono powszechnie stosowane przez Greków i Rzymian w starożytnościi. Lebiodka znana była już Arystotelesowi, Hipokratesowi i Dioskuridesowi. Później pisali o niej między innymi Paracelsus i Lonicerus. Obecnie znane jest nie tylko w krajach śródziemnomorskich, ale jest stosowane na całym świecie.
Olejek z oregano tradycyjnie stosuje się w celu poprawy trawienia, funkcjonowania układu oddechowego i immunologicznego oraz ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne. Zawiera związki fenolowe, karwakrol i tymol, które zdaniem naukowców odpowiadają za korzystne właściwości oregano. Stwierdzono, że karwakrol i tymol hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia.
Oregano ma silne właściwości antyoksydacyjne i w jednym z badań stwierdzono nawet, że jest 42 razy bardziej aktywne niż jabłka. Wynika to z synergistycznego działania związków fenolowych, a w szczególności kwasu rozmarynowego, który również odpowiada za właściwości antyoksydacyjne rozmarynu. Inne naturalne składniki olejku z oregano to między innymi triterpenoidy, takie jak kwas oleanolowy, sterole, beta-karoten i witamina C.
Kapsułki olejku z oregano pospolitego firmy Solgar zawierają olejek z oregano uzyskany z liści tej rośliny bez użycia rozpuszczalników i jest on standaryzowany, aby zawierał minimum 60% karwakrolu i 3-5% tymolu. Oregano pospolite jest bogatsze w olejki eteryczne niż inne odmiany tej rośliny.
Każda kapsułka zawiera:
Mieszanka dzikiego oregano (nie mniej niż 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu) 175 mg
Zawiera: -
Oliwa z oliwek Extra Virgin -
Standaryzowany olejek z oregano (olejek lotny) 17,5 mg
Naturalne substancje pomocnicze
Żelatyna
Glicerol
Produkt nie zawiera: cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.