Solgar Olej z dzikiego oregano


Solgar

Dawkowanie: 1 kapsułka dziennie
Opakowanie: 60 kapsułek
Zapewnia kurację: 60 dni

Solgar

Solgar Olej z dzikiego oregano

Solgar


Mimo iż oregano pospolite występuje naturalnie w Europie północnej, było ono powszechnie stosowane przez Greków i Rzymian w starożyt­nościi. Lebiodka znana była już Arystotelesowi, Hipokratesowi i Dioskuri­desowi. Później pisali o niej między innymi Paracelsus i Lonicerus. Obec­nie znane jest nie tylko w krajach śródziemnomorskich, ale jest stosowa­ne na całym świecie.

Olejek z oregano tradycyjnie stosuje się w celu poprawy trawienia, funk­cjonowania układu oddechowego i immunologicznego oraz ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne. Zawiera związki fenolowe, karwa­krol i tymol, które zdaniem naukowców odpowiadają za korzystne właści­wości oregano. Stwierdzono, że karwakrol i tymol hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia.

Oregano ma silne właściwości antyoksydacyjne i w jednym z badań stwier­dzono nawet, że jest 42 razy bardziej aktywne niż jabłka. Wynika to z sy­nergistycznego działania związków fenolowych, a w szczególności kwa­su rozmarynowego, który również odpowiada za właściwości antyoksyda­cyjne rozmarynu. Inne naturalne składniki olejku z oregano to między in­nymi triterpenoidy, takie jak kwas oleanolowy, sterole, beta-karoten i wi­tamina C.

Kapsułki olejku z oregano pospolitego firmy Solgar zawierają olejek z ore­gano uzyskany z liści tej rośliny bez użycia rozpuszczalników i jest on stan­daryzowany, aby zawierał minimum 60% karwakrolu i 3-5% tymolu. Ore­gano pospolite jest bogatsze w olejki eteryczne niż inne odmiany tej rośliny.

Każda kapsułka zawiera:
Mieszanka dzikiego oregano (nie mniej niż 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu) 175 mg
Zawiera: -
Oliwa z oliwek Extra Virgin -
Standaryzowany olejek z oregano (olejek lotny) 17,5 mg

Naturalne substancje pomocnicze
Żelatyna
Glicerol

Produkt nie zawiera: cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapa­chowych lub barwiących.

Pobierz opis w formacie PDF Pobierz