Celadrin to naturalna matryca cetylowanych, estryfikowanych kwasów tłuszczowych. Estryfikacja to proces, w którym kwasy tłuszczowe są stabilizowane poprzez połączenie ich z alkoholem - w tym przypadku alkoholem cetylowym. Powstające zestryfikowane kwasy tłuszczowe są bardzo stabilne i nie wchodzą w reakcje z tlenem. Celadrin zawiera mirystooleinian cetylu, mirystynian cetylu, palmitooleinian cetylu, laurynian cetylu, palmitynian cetylu i oleinian cetylu.
Celadrin, który jest złożoną cząsteczką zawierającą różne kwasy tłuszczowe, może przenikać przez błony komórkowe, dzięki czemu poprawia stan oraz integralność błon oraz przesyłanie sygnałów pomiędzy komórkami. W konsekwencji ograniczeniu ulega produkcja związków zapalnych zwanych prostaglandynami. Może również zmniejszać wytwarzanie czynników immunologicznych wywierających niekorzystny wpływ, takich jak IL-6, które odgrywają istotną rolę w stanach zapalnych. Wyniki badań wskazują również, że Celadrin może hamować enzym COX-2, który odpowiada za przekształcanie kwasu arachidonowego do prozapalnych prostaglandyn. Próby kliniczne wskazują na rolę, jaką Celadrin może odgrywać w modulowaniu procesu zapalnego w chorobach, takich jak zapalenie stawów. Na podstawie obecnie dostępnych informacji można stwierdzić, że Celadrin może być pożyteczny także w przypadku łagodnych dolegliwości i bólów związanych ze zwykłym bólem głowy, urazami powysiłkowymi, stłuczeniami i naderwaniem więzadeł.
Dwie kapsułki zawierają:
Kompleks kwasów tłuszczowych Celadrin® (Estryfikowane kwasy tłuszczowe, 780 mg) 1050 mg
Naturalne substancje pomocnicze
olej z krokosza barwierskiego
oliwa z oliwek
Barwnik: karmel
Otoczka kapsułki żelowej: żelatyna, glicerol, woda
Produkt nie zawiera: cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących. Odpowiedni dla wegetarian.