Preparat reprezentuje najnowsze osiągnięcia w dziedzinie technologii produkcji oraz biochemii suplementów probiotycznych.
Szczepy bakterii oferowane przez Solgara są żywe. Wszystkie szczepy wykonywane są z pierwszego pasażu. Ich zdolność do przetrwania w kwaśnym środowisku żołądka wynosi ok. 2 godzin. Dlatego potrafią niespotykanie skutecznie odrodzić florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Szczepy bakterii stosowane przez firmę Solgar są odporne na wysoki poziom kwasowości żołądka, ale w celu uzyskania dodatkowej ochrony produktów z tej serii zastosowano kapsułkowanie w mikrokapsułki z matrycy polisacharydowej, która zwiększa ich możliwości przeżycia w układzie pokarmowym.
Kapsułka rozpuszcza się bardzo szybko, a żel polisacharydowy w kapsułce tworzy matrycę ochronną wokół bakterii. Żel ten jest odporny na kwas żołądkowy i rozpuszcza się dopiero w mniej kwaśnym środowisku dwunastnicy, w której bakterie są uwalniane, aby spełniły swoją funkcję w przewodzie pokarmowym.
Nowe szczepy testowano w kwaśnym środowisku podobnym do środowiska panującego w żołądku i stwierdzono, że mogą one przetrwać dwie godziny.
W odróżnieniu od zwykłych probiotyków mogą być więc przyjmowane podczas posiłku.
Jedna (1) kapsułka roślinna zawiera:
Sproszkowane bakterie Acidophilus i inne probiotyki (substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna; maltodekstryna, kultury probiotyczne, substancje przeciwzbrylające: roślinny magnezu stearynian*, dwutlenek krzemu, alginian sodu)
Zawiera:
L. acidophilus, LA-5R 300 milionów mikroorganizmów
L. rhamnosus GG, LGGR 300 milionów mikroorganizmów
L. paracasei, L. CASEI 431R 300 milionów mikroorganizmów
B. lactis, BB-12R 300 milionów mikroorganizmów
S. thermophilus, TH-4T 300 milionów mikroorganizmów
Naturalne substancje pomocnicze
Otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza)
Produkt nie zawiera: cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących. Odpowiedni dla wegetarian.