Solgar BCAA Plus


Solgar

Dawkowanie: 1 do 2 kapsułek dziennie
Opakowanie: 50 kapsułek
Zapewnia kurację: 25 do 50 dni

Solgar

Solgar BCAA Plus

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach

Solgar


Leucyna, izoleucyna i walina to aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach -BCAA (Branched chain amino acid).
Tak jak wszystkie niezbędne aminokwasy również i one muszą być przyjmowane razem z pożywieniem. Biorą one głównie udział w reakcjach stresu metabolizmu mięśni i energii. Aminokwasy te mają wyjątkowe znaczenie ponieważ mięśnie szkieletowe wykorzystują je bezpośrednio jako źródło energii i wspomagają mini syntezę białek.
Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach BCAA są podobne pod względem budowy, ale charakteryzuje je różny metabolizm. Leucyna trafia wyłącznie do tłuszczy, walina do węglowodanów, izoleucyna zarówno do tłuszczy jak i węglowodanów. Choroby takie jak zapalenie i marskość wątroby śpiączka mózgowa lub inne choroby wątroby obniżają poziom aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach. Niedobór waliny ujawnia się w postaci wad neurologicznych mózgu. Drżenie mięśni oznacza niedobór izoleucyny. Stany takie jak infekcje, urazy, operacje, gorączka, marskość wątroby i głód wymagają proporcjonalnie więcej leucyny. Aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu, a zwłaszcza leucyna, wspomagającym syntezę białek, sprzyjają ponownemu wykorzystaniu innych aminokwasów w wielu organach i ograniczają rozkład innych białek.

1 (jedna) kapsułka zawiera:

Składniki aktywne:
L-Leucyna 270 mg
L-Izoleucyna 180 mg
L-Walina 150 mg
Witamina B6 (pirydoksyna HCL)10 mg

Naturalne substancje pomocnicze
Otoczka kapsułki (hydroksypropylometylo celuloza)
Substancja wypełniająca: celuloza nikrokrystaliczna
Substancje przeciwzbrylające: roślinny stearynian magnezu, roślinny kwas stearynowy

Produkt nie zawiera: cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwują­cych, zapachowych lub barwiących. Odpowiedni dla wegetarian.

Pobierz opis w formacie PDF Pobierz